Neden WordPress Kullanmalıyız ?
Web Sitesi Nedir ? Nasıl Tasarlanır ?
Web sitesi; bir sunucuda çalışan çeşitli programlama dilleri tarafından geliştirilen kişiselleştirilmiş web ara yüzleri olarak tanımlayabiliriz. Gelişen internet altyapısı ile ihtiyaç haline gelen bu sistem çok farklı biçimlerde geliştirilebilmektedir. Web siteleri genel olarak kurumsal, eticaret siteleri olarak ayırabiliriz. Fakat diğer yandan çok sayıda Web tabanlı uygulamalarda teknik açıdan birer web sitesidir. Dünya çapında en çok kullanılan web programlama dillerini ; ASP, PHP vb. olarak sırayabiliriz. HTML ve CSS ile oluşturulmuş siteleri daha dinamik yönetilebilir biçime getirmek için bu sunucu taraflı çalışan PHP,ASP ile veri tabanı ( MYSQL) kullanılabilen iyi siteler tasarlayabiliriz.
CMS Nedir ? Nasıl Kullanılır ?
Web dünyasında amaca uygun hızlı biçimde tasarım gerektiren işlerde ve iyi bir programlama geçmişiniz yok ise CMS sistemini kullanabilirsiniz. CMS ; İngilizce Content Management System olarak tanımlanmıştır. Türkçeye çevirecek olursak İçerik Yönetim Sistemi diye tabir edilmektedir. Türkiye’de kullanılan CMS sistemlerini ise WordPress, Joomla, Opencart,Drupal, Shopify olarak söyleyebiliriz. Fakat kullanım kolaylığı ve geliştiren kişi sayısının fazlalığından dolayı WordPress bu sistemler arasından hızlıca sıyrılmaktadır.
WordPress ve Kullanım Alanları
WordPress’in avantajları arasında PHP altyapısında olması. Çok sayıda ve farklı sektörlerde kullanılabilecek Tema seçenekleri. Özellikle E-ticaret sistemlerine özel geliştirilebilir kargo, pazar yeri, sanal pos sistemlerinin olması. Açık kod kaynaklı olması ile kodlamasına doğrudan müdahale edebiliyor olmamız gibi birçok seçenek bu avantajlara eklenebilir. Diğer yandan son 10 yılda başlı başına bir sektör haline gelen SEO işleri içinde süper seçenekler sunmaktadır. Kodlama ile geliştirdiğiniz bir site için örneğin sitemap oluşturmak için 2-3 saatinizi harcarken. WordPresste kullanacağınız ufak bir eklenti ile bu işlemi birkaç dakika içinde yapabilirsiniz.
Wordpres Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?
Binlerce kişi tarafından geliştirilen bir sistem olması nedeniyle güvenlik noktasında da kullanıcılara iyi sonuçlar vermektedir. Fakat bu noktada bir parantez açabiliriz çünkü wordpress sisteminin bu kadar çok kullanılması ve çok kişiye hitap etmesinin getirdiği birkaç sorun var. Kötü niyetli kişiler bu sisteme sürekli biçimde hacklemeye çalışabilmektedir. Yukarıda belirtiğim SEO işlemleri için Hacklink dediğimiz backlink çalışması yapılabilmektedir. Lisanslı olarak geliştirilmiş tema ve eklentilerinin kodlamasına müdahaleler yapılarak, warez kullanıma yol açılabilmektedir. Genel olarak Avada,Porto gibi çok sayıda template içeren temalarda çok defa yapılmaktadır. Warez temalar kesinlikle güncelleme almamaktadır. Warez bir tema kullanıyorsan kesinlikle sisteminiz sunucudaki güvenlik sistemlerine rağmen saldırılara maruz kalmaktadır.
WordPress; sistemi standart bir görünüme sahip olmasa bile genel olarak Header – Menu – Slider ve İçerik biçiminde oluşturulduğu için sıradanlaştığı ve benzer siteler oluşturulmak zorunda olunduğu gibi bir algı bulunmaktadır. İstenildiği taktirde wordpress ile herhangi bir yazılım dili geliştirilmiş kodlama bir site arayüzü oluşturulabilmektedir. Sürükle – bırak sistemi ile çalışan çok sayıda Page-Builder ile istenilen çok iyi site arayüzleri tasarlanabilmektedir. Bunun için özellikle Wp Bakery ve Elementor gibi Sayfa oluşturucularının iyi bilinmesi tüm kullanım elementlerine hakim olunması gerekmektedir. Örneğin; çok sayıda web sitesinin mobil görünümünde istenen iletişim veya yol tarifi butonlarının Elementor içerisindeki çok basit bir element ile yapılabilmektedir. Bunun için herhangi bir eklentiye ihtiyaç olmamaktadır.
WordPress’in belkide Webmasterlar için en büyük kolaylığı “Demo İmport” alanıdır. Piyasada kullanılan temaların %75’inde bu süper özellik bulunmaktadır. Demo içeriği siteye aktardıktan sonra istediğiniz alanın sadece içeriğini değiştirerek veya başka templateler ekleyerek iyi görünümlü siteler oluşturabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce kesinlikle sunucunuzdaki Max File Size , Session Timeout gibi özelliklerin kontrol edilmesi gerekmektedir.